Knud Knudsen – samlingen

Fotograf Knud Knudsen
Fotograf Knud Knudsen

Fotograf Knud Knudsen (1832 – 1915) var ved siden av Marcus Selmer den viktigste fotografen i Bergen i forrige århundre. Han kom til å bli en av de store stilskaperne i norsk fotografi.

Knud Knudsen ble født i Odda i 1832 av landhandlerfamilie og begynte sin arbeidskarriere som butikksvenn i Bergen. Han ble tidlig interessert i fruktdyrking, og i 1850 startet han en planteskole hjemme på Tokheim i Hardanger, hvor han allerede i 1852 eksperimenterte med utenlandske fruktsorter.

I 1862 reiste Knudsen til Reutlingen i Tyskland for å studere fruktdyrking ved det Pomologiske institutt. Han brakte med seg et kamera pår eisen,og de bildene han tok i og omkring Reutlingen er de eldste landskapsbildene tatt i det området, og er også blant de eldste bildene i Knudsen-samlingen.

Knudsen vendte tilbake til Bergen i 1863, og bestemte seg snart etter for å satse på en karriere som fotograf. Han åpnet fotoatelieret sitt i Bergen i november 1864. Han bevarte likevel hele livet interessen for fruktdyrking og tilbrakte mye tid på Tokheim, der han også skapte noen av sine mest berømte arbeidslivs- og folkelivsbilder.

Knudsen ble mest berømt som landskapsfotograf. Han reiste rundt i Norge langs turistveiene og fotograferte landskaps- og folkelivsbilder rettet mot et turistmarked, og han var særlig med på å skape bildet av vestlandslandskapet som det typiske norske landskap.Hans fotografiske virksomhet varte fra 1862 til ca. 1900.